De Hollandsche Spectator

Home / De Hollandsche Spectator / De Hollandsche Spectator    |    Terug
De Hollandsche Spectator | De Hollandsche Spectator
   
   
 
 
 
   

De Hollandsche Spectator 

Informatie werd gedeeld door kleine boekjes uit te geven. Ze lijken op kleine schriftjes met dun papier dat niet glad is. In het Verenigd Koninkrijk werden vanaf 1700 kleine opiniërende tijdschriften verkocht waar Verlichtingsideeën werden beschreven voor een breed publiek. Deze tijdschriften waren kleine boekjes van zes tot twaalf pagina’s en zo’n tijdschrift behandelde één onderwerpje op een prettige, leesbare manier. De stukjes waren vriendelijk van toon geschreven en daarnaast richtte de schrijver zich direct tot de lezer, alsof ze met elkaar een dialoog hadden.

Tussen 1731 en 1735 werd ook zo’n soort tijdschrift twee keer per week uitgegeven in Nederland. Dit was De Hollandse Spectator. De meeste stukken zijn geschreven door Justus van Effen, een journalist die rechten had gestudeerd en contact had met verschillende hoven in Europa.

Hij schreef over uiteenlopende onderwerpen zoals opvoeding, literatuur, godsdienst, verdraagzaamheid en gelijkheid maar ook taalkunde. Het doel van het tijdschrift was een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met uiteenlopende onderwerpen.

In het Regionaal Archief Alkmaar zijn alle 360 tijdschriften gebundeld tot een aantal dikke boeken. Ook zijn er verschillende bloemlezingen te vinden in het archief. In een bloemlezing zijn verschillende Hollandsche Spectators samengebundeld. In het Archief is een bloemlezing uit 1838 te vinden. Honderd jaar later werd het werk van Van Effen dus nog eens uitgegeven in een bundel.

 

Maker: Justus van Effen
Datering: 1731-01-01 / 1735-12-31
Collectie: Bibliotheek Collectie
Heb je een opmerking of vraag over deze bron? Of een suggestie voor een nieuwe bron, onderwerp of thema? Laat het ons weten via educatie@archiefalkmaar.nl.

Geschiedenislokaal Regionaal Archief

De Hollandsche Spectator

Omschrijving

Maker: Justus van Effen
Datering: 1731-01-01 / 1735-12-31
Collectie: Bibliotheek Collectie