Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Runxputte

De Runxputte, ook wel de put van Rorik genoemd, is een heilige put in het dorp Heiloo. De put komt volgens de legendes uit de tiende eeuw. De Vikinghoofdman Rorik zou zich met water van deze put hebben laten dopen. Naast de put stond vanaf de vijftiende eeuw een kapel. Een schipper had die laten bouwen. Hij deed dit omdat hij een belofte had gedaan aan Maria: hij had Maria gevraagd hem te redden tijdens een grote storm. Als hij de storm zou overleven, zou hij een kapel voor Maria bouwen. Hij overleefde de storm en wilde zijn belofte nakomen. Maar hij wist niet wáár hij de kapel moest bouwen. Totdat hij hoorde over een boer die een Mariabeeld had gevonden bij de Runxputte. De boer nam het beeld mee naar huis, maar op wonderbaarlijke wijze keerde het Mariabeeld weer terug naar de put. Dat was voor de koopman het teken om de kapel daar te bouwen.

De geuzen verwoestten in 1573 de kapel en de put. In 1905 vond een team van gravers de oorspronkelijke resten terug. Een rijke margarinefabrikant, Van Den Bosch, betaalde de expeditie en liet vervolgens een nieuwe put en kapel bouwen.

Op de eerste foto is de put met de zuilengalerij te zien. De tweede afbeelding laat de kapel en de put zien en op de derde is de spreuk op de put zichtbaar.

Meer weten? Klik dan hier

Herkomst

Datering

01-01-1913 - 31-12-1913

Collectie

foto Regionaal Archief Alkmaar


Gerelateerde thema's

Middeleeuwen

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen